Hvad er helvedesild?

Helvedesild, også kaldet herpes zoster, er en virusinfektion, der skyldes den samme virus (varicella-zoster), som er årsag til skoldkopper.

Helvedesild viser sig som et smertefuldt, rødt udslæt, der i løbet af tre-seks dage udvikler sig til små blærer, der efterhånden kan blive fyldt med pus eller blodig væske. Sygdommen kan ramme alle steder på kroppen eller i ansigtet, men det er kendetegnende for udslættet, at det altid kun breder sig i den ene side.

Hvorfor får man helvedesild?

Når du har haft skoldkopper, går virusset efterfølgende i dvale og transporteres ned langs nerverne, hvor det lægger sig nær rygmarven. Her kan det ligge i årevis uden at genere dig. Med alderen, eller hvis du har svækket immunforsvar, stiger risikoen for, at virusset begynder at formere sig, og det kan lige så stille begynde at vandre tilbage langs nerven ud mod huden igen. Det område, som nerven forsyner, vil derfor begynde at udvikle et udslæt, og symptomerne vil begynde at vise sig.

”Det var på grænsen mellem den kraftigste kløe, jeg kunne forestille mig og direkte smerter på huden”
– mand 50 år.

Du kan derfor kun udvikle helvedesild, hvis du tidligere har haft skoldkopper, da virusset allerede ligger inaktivt i kroppen. Hvis du endnu ikke har haft skoldkopper, er der dog en risiko for, at du kan blive smittet med det, hvis du opholder dig med en person, der har et aktivt udbrud af helvedesild.

Helvedesild giver smerter som kan føles som dybe jag eller som en brændende fornemmelse på huden, hvoraf navnet også er opstået.

"I PERIODER BLUSSER DET STADIG OP, ER IRRITERENDE OG KLØR”
– KVINDE, 54 ÅR

Hvordan føles helvedesild?

Et udbrud af helvedesild varer ca. tre uger, og de første symptomer kan være hovedpine, sygdomsfornemmelse i kroppen og svie og smerter på huden. Du kan læse mere om symptomerne på helvedesild her

Smerterne ved helvedesild kan føles som dybe smertende jag og kan give en brændende fornemmelse på huden, hvoraf navnet også er opstået.

”Det er virkelig hæmmende, det er så smertefuldt […] på dansk er det et meget bedre navn, for det er, som om det brænder” – mand 50 år

Efter et stykke tid vil der komme skorper på udslættet, og det kan efterlade lyse eller mørke plamager på huden. I de fleste tilfælde vil disse dog forsvinde med tiden.

Hos nogle personer vil udbruddet vare et par uger, mens det for andre kan tage måneder eller længere, før smerterne forsvinder. Det kaldes nervesmerter efter helvedesild (postherpetisk neuralgi). Sygdommen er smertefuld, men den er ikke farlig eller livstruende. Du kan læse mere om nervesmerter efter helvedesild her.

Hvem bliver ramt af helvedesild?

Da helvedesild skyldes en reaktivering af det virus, der giver skoldkopper (varicella zoster), kan sygdommen ramme alle, der tidligere har haft skoldkopper. Helvedesild rammer op til en ud af fire voksne danskere, og risikoen stiger ned alderen.

FAKTABOKS

Ca. 98 % af den danske befolkning har haft skoldkopper. Størstedelen af befolkningen bærer derfor på den virus, der potentielt kan reaktiveres og bringe helvedesild i udbrud.

Helvedesild rammer op til en ud af fire danskere, og risikoen for at få helvedesild stiger med alderen.

Helvedesild bryder ud, når immunforsvaret nedsættes. Det kan enten være på grund af stigende alder, sygdom eller immunsvækkende medicin.

Flere end 95 % af personer over 50 år oplever smerter i forbindelse med udbruddet, heraf betegner 40 % disse som svære smerter.

Helvedesild er som udgangspunkt ikke en farlig eller livstruende sygdom.

Virussen reaktiveres, fordi immunsystemet ikke længere kan holde det nede. Risikoen stiger hos personer på 50 år eller ældre, da immunsystemet naturligt svækkes med alderen. Der kan også være andre årsager til, at man har nedsat immunforsvar. Det kan eksempelvis hænge sammen med sygdom, eller hvis man får immunsvækkende behandling. Du kan læse mere om, hvordan du kan forebygge helvedesild her.

Smitter helvedesild?

Man kan ikke få helvedesild ved at være i kontakt med en person, der har helvedesild. Til gengæld kan personer med helvedesild udskille varicella zoster virus (VZV), hvilket kan overføre smitte med skoldkopper til personer, der ikke allerede har haft det. Hvis du har helvedesild, er det derfor en god ide at undgå nærkontakt med syge personer eller personer med nedsat immunforsvar.