11.05.23
Alle, der har haft skoldkopper, kan få helvedesild. Cirka 98 % af danskerne har haft skoldkopper, og op til en ud af fire vil senere i livet opleve, at virusset reaktiveres og udløser et udbrud af helvedesild. Du kan læse mere om helvedesild her.
Du kan som udgangspunkt ikke selv gøre noget for at undgå at få helvedesild. Hverken sund kost eller regelmæssig motion kan forhindre sygdommen, men helvedesild kan forebygges.
Risikoen for at få helvedesild stiger med alderen, da immunforsvaret langsomt svækkes. Der er desuden større risiko for udbrud af helvedesild, hvis du er ramt af anden sygdom, fordi det giver et nedsat immunforsvar. En faktor som langvarig stress kan også påvirke dit immunforsvar og på den måde forøge din risiko for helvedesild.
Er du 50 år eller derover er det muligt at forebygge sygdommen gennem vaccination. Tal med din læge, vaccinationsklinik eller apoteket om helvedesild og forebyggelse.
Hvis du oplever symptomer, der giver mistanke om helvedesild, og kontakter din læge inden for de første 48–72 timer, er det muligt at modtage medicinsk hjælp, der kan dæmpe sygdommens udbrud. Du bør derfor være opmærksom på de typiske symptomer på helvedesild, så du kan reagere hurtigt. Vær også opmærksom på, at helvedesild i nogle tilfælde begynder som smerter i huden, allerede før udslættet viser sig.
Hos personer med svækket immunforsvar kan sygdommen sprede sig til indre organer og i sjældne tilfælde kræve indlæggelse. I langt de fleste tilfælde kræver helvedesild dog ikke indlæggelse. Du kan sætte dig grundigt ind i symptomerne på helvedesild her.
Der er flere former for behandling mod helvedesild. Nogle former reducerer sværhedsgraden af udbruddet, mens andre lindrer smerter og symptomer. Man behandler typisk smerterne med almindelig smertestillende medicin eller antivirale midler:
Smertestillende håndkøbsmedicin er den typiske behandling mod helvedesild og virker ved at lindre smerter og ubehag. Det kan også reducere eventuel inflammation og hævelse, der kan følge med sygdommen. I nogle tilfælde kan der være behov for stærkere smertestillende behandling. Tal altid med din læge om behandling med smertestillende medicin.
Hvis du kontakter lægen inden for 72 timer, efter de første symptomer viser sig, kan sygdommen behandles med antivirale lægemidler. De virker hæmmende på spredningen af virus i kroppen og kan reducere sygdommens sværhedsgrad og graden af smerter.
Antivirale lægemidler bliver typisk kun ordineret til personer over 50 år eller med nedsat immunforsvar, men de kan også udskrives, hvis du har et voldsomt udbrud af helvedesild, eller hvis udslættet er placeret omkring øjet.
Det vil altid være din læge, der vurderer, hvilken behandling du har brug for.
Tag en snak med din læge eller en sygeplejerske og hør mere om, hvorvidt forebyggelse kunne være relevant for dig.
Du kan få rådgivning om helvedesild hos din læge, på en vaccinationsklinik eller på apoteket.
Har du spørgsmål til helvedesild? Find svar på de typiske spørgsmål om helvedesild her. Du kan også følge med på Facebook eller Instagram, hvor vi løbende giver information om helvedesild og håndtering af sygdommen. Her har du også mulighed for at dele historier fra dit eget sygdomsforløb med andre og læse om andres erfaringer med sygdommen.
Hos personer med svækket immunforsvar kan sygdommen sprede sig til indre organer og i sjældne tilfælde kræve indlæggelse. Er du i risiko, kan du kontakte din læge, vaccinationsklinik eller apoteket og høre mere om, hvordan man kan forebygge helvedesild.
Læs mere om symptomer, behandling og hverdagsråd