HELVEDESUGEN 2024

Brændende smerter, sviende blærer, intens kløe og forstyrret nattesøvn. Det er bare nogle af symptomerne på den smertefulde virusinfektion, helvedesild, der rammer op til en ud af fire voksne.

Forestil dig følelsen af en hud, der brænder, dybe jag og stød gennem kroppen, og en sviende, kradsende, prikkende fornemmelse i huden, der gør det smertefuldt at have tøj på. Det er desværre virkeligheden for nogle af de mennesker, der bliver ramt af helvedesild.

Helvedesild gør helvedes ondt

Har du selv været ramt af helvedesild, er du nok ikke i tvivl om den smerte og ubehag, det kan medføre. Nogle synes, det prikker og svier i huden, mens andre beskriver smerten som noget af det værste, de nogensinde har oplevet. Hvad synes du?

HVORDAN VIL DU BESKRIVE SMERTEN FRA HELVEDESILD

Se svar

Helvedesugen

I forbindelse med helvedesugen (26/2- 3/3 2024), som er en global kampagne ledet af GSK i samarbejde med International Federation on Aging (IFA), sætter vi derfor ekstra fokus på den smertefulde sygdom og de risici, der følger med. Vil du være med til at vise din støtte? Så følg med på Facebook og del viden fra dit eget sygdomsforløb, eller mød andre, der har været ramt af helvedesild.

Hvad er helvedesild

Helvedesild er en virusinfektion, der skyldes samme virus, som også giver skoldkopper. Sygdommen kan opstå overalt på kroppen eller i ansigtet og viser sig som både smerte og/eller udslæt på det berørte område.

Efter et udbrud af skoldkopper går virusset i dvale i kroppen og kan forblive inaktivt i årevis uden at genere dig. Med alderen, eller ved svækkelse af immunforsvaret, øges risikoen for, at virusset reaktiveres og bevæger sig ud mod huden langs nerven. Risikoen for helvedesild stiger betydeligt efter 50-års alderen.

Alle, der har haft skoldkopper, kan blive ramt af helvedesild, og da ca. 98 % af den danske befolkning har haft skoldkopper, bærer mange rundt på det virus i kroppen, der potentielt kan udvikle sig til helvedesild.

Selvom sygdommen i de fleste tilfælde er ufarlig og går i sig selv efter omkring tre uger, oplever ca. 20 % af de 60-65-årige langvarige nervesmerter, også kaldet postherpetisk neuralgi, der kan vare ved i uger, måneder og i værste tilfælde i flere. Og det kan få stor indflydelse på livskvaliteten.

Læs mere om helvedesild her eller test din egen risiko. Test din risiko for helvedesild

Helvedesild kan forebygges med vaccination. Tal med din læge, vaccinationsklinik eller apoteket om håndtering og forebyggelse af helvedesild.