KAN MAN FOREBYGGE HELVEDESILD?

Alle, der har haft skoldkopper, kan få helvedesild. Cirka 98 % af danskerne har haft skoldkopper og op til 1 ud af 4 vil senere i livet opleve at virusset reaktiveres, hvilket vil udløse et udbrud af helvedesild.

Du kan læse mere om helvedesild her.

Kan man undgå helvedesild?

Der findes ingen forholdsregler, man kan tage for at nedsætte risikoen for helvedesild, og hverken sund mad eller regelmæssig motion kan forhindre sygdommen. Risikoen for sygdommen stiger med alderen, da immunforsvaret langsomt forringes.

Er du 50 år eller derover er det muligt at forebygge sygdommen gennem vaccination.

Vigtigt at reagere på symptomerne

Hvis du oplever symptomer, der giver mistanke om helvedesild, og kontakter din læge inden for 48–72 timer, er det muligt at modtage medicinsk hjælp, der kan dæmpe sygdommens udbrud.

Helvedesild behandles typisk med almindelig smertestillende medicin, og der kan i nogle tilfælde være brug for stærkere smertestillende- eller antivirale midler. Læs mere om symptomer på helvedesild her.

Forebyg helvedesild gennem vaccination

Er du 50 år eller derover er det muligt at forebygge sygdommen gennem vaccination.

En vaccine kan være relevant for dig, hvis du er over 50 år eller har et nedsat immunforsvar. Hos personer med svækket immunforsvar kan sygdommen sprede sig til indre organer og i sjældne tilfælde kræve indlæggelse.

Spørg din læge eller besøg en af landets private vaccinationsklinikker, og hør mere om helvedesild, og om hvorvidt vaccination kunne være relevant for dig.